Hvorfor gå til en fotograf?

Nå som alle har ett eller flere digitale speilreflekskamera, mobilkamera, og andre typer kamera er det egentlig noen grunn til å leie inn en profesjonell fotograf til bryllupet, konfirmasjonsbildene eller når familien får ett nytt tilskudd?

Dette er gode spørsmål, særlig om man hører til den delen av befolkningen som ikke har et alt for romslig budsjett. Småbarnsforeldre, studenter og mennesker i lavtlønnsyrker for eksempel. Det å gå i studio for å bli fotografert og det å kjøpe bildene etterpå er dyrt, så hvorfor kan man ikke gjøre det selv, eller få en venn til å ta bildene?

Fotografer jobber med ting som forsvinner, og når de er borte er det ingenting på denne jord som kan få dem tilbake igjen.
~Henri Cartier-Bresson

Tenk litt på sitatet over. Livet består av en rekke forandringer. Man får barn, barna vokser til, tenåringen konfirmeres og blir russ, døtre og sønner flytter hjemmefra og gifter seg, og de eldre faller fra og blir borte. Hva er det vi har igjen til å minne oss om alle de fine øyeblikkene vi hadde sammen? Det enkle svaret er at vi sitter igjen med minnene våre, og bildene våre.

Er minnene våre noe vi ønsker å la hvem som helst ta seg av? Det kan godt tenkes at onkel Per har det samme kameraet som en profesjonell fotograf, men vet han hvordan han skal bruke det til å ta de beste bildene han kan? Kan han se hvordan det tilstedeværende lyset vil virke inn på bildet? Er han klar for uventede problemer og har han strategier for å jobbe seg rundt dem?

En profesjonell fotograf vet hvordan man skaper bilder istedet for å håpe på det beste når utløseren trykkes. Han har det endelige resultatet i hodet når han tar bildet, ferdig komponert og redigert. Ofte har man kun et brøkdels sekund på seg til å fange øyeblikket, og en profesjonell fotograf trener på akkuart dette som oftest hver eneste dag. Det er ikke sikkert du får en ny mulighet til å fange akkurat dét øyeblikket med ekte glede, eller akkuart det øyeblikket da alt klaffet.

En profesjonell fotograf bruker lys på den måten det trengs for å skape akkurat den følelsen i portrettet. Han vet hvilket objektiv han trenger for gruppefoto eller for å skape den myke, romantiske stemningen. Han vet hvordan han skaper den samme fargegjengivningen i hvert enkelt bilde, og han har tilgang til både de største printerne og de beste trykkeriene.

Det har ikke onkel Per.

En profesjonell fotograf har muligheten til å bruke tid på å finne ut akkurat hva du ser etter i bildene dine. Han kan lete opp den perfekte plassen utendørs, posere hele familien på en flott måte i studio, og hjelpe deg å velge både materialer til trykk og ramme til bildene slik at de passer best inn i stuen din.

Vanligvis vil en profesjonell fotograf prate med kunden før en fotografering, man kan nesten se på det som et intervju, fordi fotografen ønsker å vite akkurat hva du er ute etter. Han vil sette av nok tid i studio, eller på lokasjonen, slik at du og/eller barna dine har tid til å bli varme foran kameraet slik at bildene blir ekstra bra. Han vil bruke mellom 30 og 60 minutter, eller mer, på å fotografere. Når alle er komfortable med å være foran kameraet kan fotografen fange naturlige og avslappede uttrykk, slik at man så godt som alltid føler seg vel når man ser seg selv på bildene.
Forhåpentligvis forklarer dette litt av grunnen til å bruke en profesjonell fotograf, samtidig som det også forklarer hvorfor det koster en del å gå til en proff.