Hvorfor gå til en fotograf?

Nå som alle har ett eller flere digitale speilreflekskamera, mobilkamera, og andre typer kamera er det egentlig noen grunn til å leie inn en profesjonell fotograf til bryllupet, konfirmasjonsbildene eller når familien får ett nytt tilskudd?

Dette er gode spørsmål, særlig om man hører til den delen av befolkningen som ikke har et alt for romslig budsjett. Småbarnsforeldre, studenter og mennesker i lavtlønnsyrker for eksempel. Det å gå i studio for å bli fotografert og det å kjøpe bildene etterpå er dyrt, så hvorfor kan man ikke gjøre det selv, eller få en venn til å ta bildene?

Fotografer jobber med ting som forsvinner, og når de er borte er det ingenting på denne jord som kan få dem tilbake igjen.
~Henri Cartier-Bresson

Tenk litt på sitatet over. Livet består av en rekke forandringer. Man får barn, barna vokser til, tenåringen konfirmeres og blir russ, døtre og sønner flytter hjemmefra og gifter seg, og de eldre faller fra og blir borte. Hva er det vi har igjen til å minne oss om alle de fine øyeblikkene vi hadde sammen? Det enkle svaret er at vi sitter igjen med minnene våre, og bildene våre.

Er minnene våre noe vi ønsker å la hvem som helst ta seg av? Det kan godt tenkes at onkel Per har det samme kameraet som en profesjonell fotograf, men vet han hvordan han skal bruke det til å ta de beste bildene han kan? Kan han se hvordan det tilstedeværende lyset vil virke inn på bildet? Er han klar for uventede problemer og har han strategier for å jobbe seg rundt dem?

En profesjonell fotograf vet hvordan man skaper bilder istedet for å håpe på det beste når utløseren trykkes. Han har det endelige resultatet i hodet når han tar bildet, ferdig komponert og redigert. Ofte har man kun et brøkdels sekund på seg til å fange øyeblikket, og en profesjonell fotograf trener på akkuart dette som oftest hver eneste dag. Det er ikke sikkert du får en ny mulighet til å fange akkurat dét øyeblikket med ekte glede, eller akkuart det øyeblikket da alt klaffet.

En profesjonell fotograf bruker lys på den måten det trengs for å skape akkurat den følelsen i portrettet. Han vet hvilket objektiv han trenger for gruppefoto eller for å skape den myke, romantiske stemningen. Han vet hvordan han skaper den samme fargegjengivningen i hvert enkelt bilde, og han har tilgang til både de største printerne og de beste trykkeriene.

Det har ikke onkel Per.

En profesjonell fotograf har muligheten til å bruke tid på å finne ut akkurat hva du ser etter i bildene dine. Han kan lete opp den perfekte plassen utendørs, posere hele familien på en flott måte i studio, og hjelpe deg å velge både materialer til trykk og ramme til bildene slik at de passer best inn i stuen din.

Vanligvis vil en profesjonell fotograf prate med kunden før en fotografering, man kan nesten se på det som et intervju, fordi fotografen ønsker å vite akkurat hva du er ute etter. Han vil sette av nok tid i studio, eller på lokasjonen, slik at du og/eller barna dine har tid til å bli varme foran kameraet slik at bildene blir ekstra bra. Han vil bruke mellom 30 og 60 minutter, eller mer, på å fotografere. Når alle er komfortable med å være foran kameraet kan fotografen fange naturlige og avslappede uttrykk, slik at man så godt som alltid føler seg vel når man ser seg selv på bildene.
Forhåpentligvis forklarer dette litt av grunnen til å bruke en profesjonell fotograf, samtidig som det også forklarer hvorfor det koster en del å gå til en proff.

Gi et bilde i julegave i år.

Noen av de bildene jeg verdsetter mest er portrettene av besteforeldrene mine. Takket være disse portrettene kommer jeg ikke til å glemme hvordan de så ut. Andre bilder jeg verdsetter er bildene jeg har av nevøen og niesen min. De står fremme, selv om lubne småbarn har utviklet seg til skolebarn siden bildene ble tatt. Så hvorfor ikke gi et bilde i julegave i år? Eller et gavekort på fotografering?

Prisene mine finner du på denne siden. De fem første som bestiller får halv pris på den pakken de ønsker seg. (Gjelder ikke bryllupspakkene!) Bestilling gjør du enkelt og greit ved å gå til kontakt-siden min.

Fotokurs for deg som har lyst til å ta bedre bilder

De aller fleste av oss har et kamera, enten det er et dyrt proff-kamera eller mobilkameraet. Samme hvilket kamera du har er det noen grunnleggende regler som går igjen for at bildene dine skal bli best mulig, og disse reglene går vi gjennom på dette kurset.

Kurset går over seks timer lørdag og søndag 19. og 20. September 2015

Lørdag 10-16:

 • Manuelle innstillinger versus automatiske og halv-automatiske innstillinger - Hva er forskjellen, sånn egentlig?
 • Komposisjon - hva kan det være greit å tenke på før man tar et bilde?
 • Det å se lys - fotografi betyr direkte oversatt fra gresk "å tegne med lys", så når man tar bilder er det viktig å kunne utnytte det lyset som finnes på best mulig måte.
 • Lunch
 • Praktisk fotografering, inne og ute.
 • Avslutning innendørs med innlevering av dagens beste bilde(r)


Søndag 10-16:

 • Gjennomgang av bildene vi tok på lørdag. Samtale rundt teknikk og teori.
 • Praktisk fotografering med vinduslys.
 • Lunch
 • Praktisk fotografering utendørs.
 • Avslutning med innlevering av dagens beste bilde(r) og fremvisning av disse.

Hvor? I, og rundt, studioet hvor jeg holder til i Båtmannsgata 4.

Pris: 2500,-  pr person - kun 10 plasser!

Hva må jeg ta med? Et kompaktkamera, systemkamera eller speilrefleks.

Lunch er inkludert i kursavgiften. Kaffe, te og vann finner du også i kurslokalet.

For å melde deg på, send en mail til kristian@kittelsaa.com innen 11. September.

Bryllupsfotografering

Noe av det mest magiske jeg får være med på som fotograf er bryllup. Det å planlegge bryllupsfotografering sammen med et par som er så spente, engasjerte og smånervøse gjør at jeg av og til må smile litt inni meg. Selvfølgelig er jeg enig i at alt skal være helt perfekt, men jeg vet at når den store dagen kommer så er det ikke detaljene som teller lenger. I alle fall ikke for det lykkelige paret.

Jeg gjør mitt ytterste, legger meg litt ekstra i selen, når det gjelder bryllupsfotografering fordi bildene skal henge på veggen til paret forhåpentligvis i mange tiår fremover. Så selv om paret er opptatt av hverandre så er jeg fremdeles opptatt av detaljene vi diskuterte i planleggingsfasen.

Én detalj kan jeg ikke styre, nemlig været. Alt annet må jeg ha under kontroll. Batteriene må være fulladet, minnekortene må være tomme og sitte i kamera, blitzer og reflektorer, ekstra batteri, assistent, og forskjellige stativer må være på rett plass til rett tid. Noen av bildene får man kun ett forsøk til å ta, slik som det første kysset på kirketrappen, eller bruden og faren hennes idet kirkedøren åpner seg. Andre bilder kan man bruke litt mer tid på, man kan justere og rette på kjole og hår. Sminken kan rettes på, og gledestårer kan tørkes. Champagne kan nytes. (Men ikke av fotografen!)

Så er det slik da, at det er utrolig deilig når man er ferdig med fotograferingen, har sortert ut bilder og sitter på visningstime sammen med et solbrunt ektepar som nettopp har kommet hjem fra bryllupsreise og får høre slike ting som "Det er så flott å få se så gode bilder av den beste dagen i vårt liv!" og "Vi visste at du var litt dyrere enn de andre, men når vi ser resultatet ser vi at det var verd det."

Gratulerer til Karoline og Thomas som giftet seg 11. juli 2015

Amerikanske biler og veldedighet

Det er ingen hemmelighet at jeg liker å fotografere mennesker, og at det er slike oppdrag jeg aller helst gjør, men når jeg blir spurt om jeg kan komme på biltreff i Sverige for å fotografere amerikanske biler fra før 1969 for et magasin drevet på veldedig grunnlag sier jeg selvfølgelig ja.

For en som ikke vet forskjell på "en skrue og en mutter" var turen ekstra spennende. Vil jeg klare å fotografere bilene slik at eierne liker bildene? Vil jeg klare å ta gode nok bilder slik at de kan trykkes i bladet? Du vet, slike spørsmål man vanligvis stiller seg om man skal gjøre noe litt utenfor komforsonen. Da vi kom til treffet fant jeg meg en plass jeg ønsket å bruke som oppstillingsplass for bilene jeg skulle fotografere, og med hjelp fra presidenten i Bad Boys Cruicers fikk jeg det slik jeg ville.

Jeg koste meg veldig mye hele treffet, pratet mer bil enn jeg noen sinne har gjort før (lærte forskjell på skrue og mutter), fotograferte bilene, spiste mengder av grillmat, og fikk til og med æren av å kjøre en Chevrolet Impala stasjonsvogn fra 1964 fra treffområdet til der vi overnattet.

Komforsone er noe andre kan drive med, jeg fant nemlig ut at jeg både trives med å være utenfor den, og at jeg ikke har noen problemer med å levere godt resultat fra utsiden.

Pinups and Kustoms magazine er basert i Sverige, men har et internasjonalt marked. Overskuddet av driften går til Willefonden et fond som hjelper barn med udiagnostiserte hjernesykdommer.